Elinstallationerna måste göras rätt

02 april 2020 Lily Hansen
Elinstallationerna måste göras rätt

Det är både farligt och förbjudet att dra elledningar själv, eftersom det i värsta fall kan orsaka brand och göra att hela huset brinner ner. Det kan tyckas som en enkel sak att själv installera en spotlight i taket, men även det är ett jobb för en utbildad elektriker. Sådana lampor behöver ett ventilerat utrymme, så att värmen som lamporna alstrar har någonstans att ta vägen. Annars kan det så småningom leda till att huset börjar brinna, och då kanske huset till och med har hunnit byta ägare. 

 

Små och stora elarbeten

En elektriker utför både små och stora elarbeten. Att skaffa sig ett extra uttag i köket vid arbetsbänken är inget konstigt, inte heller i vardagsrummet, för att slippa kaoset med förlängningssladdar. Kanske vill du ha el dragen i en utbyggnad eller renovering. Det, och mycket annat kan till exempel en elektriker i Västerås ordna åt dig. Vill man anlita en elektriker ska man självfallet välja en som är auktoriserad. Oftast brukar man be om en kostnadsfri offert från ett par olika för att sen jämföra vad de vill ha betalt för att utföra jobbet. Man kan även som privatperson nyttja det så kallade ROT-avdraget och få ner själva arbetskostnaden något. 

 

 

Rita en skiss

Har man ett helt nybyggt hus som man ska installera el i är det bra att först fundera över var man troligtvis behöver ha lampor och uttag. Var ska man ladda mobilen, stryka, mixa mat, föna håret etc?  Brukar man sätta upp speciella lampor i fönstren till jul? Behövs det lampor som är enkla att tända om man ska gå på toaletten på natten? Fundera och rita sen en enkel ritning över de olika rummen och de elarbeten som ni vill ha utförda, och visa för elektrikern. Det underlättar jobbet och elektrikern kan även komma med bra tips och synpunkter.

Fler nyheter