Att handla på auktion är spännande

27 februari 2020 jonas olsson
Att handla på auktion är spännande

Drömmer ni också om att göra det där speciella fyndet på auktion? Plötsligt är den bara där; möbeln som ni bara måste ha. Det är lätt att dras med i en budgivning, och då är det ännu inte säkert att det blir något fynd. Innan man bestämmer sig för att buda på tavlan, stolen eller keramikvasen så måste man bestämma hur mycket man kan tänka sig att betala; hur mycket man tycker att prylen i fråga är värd eller hur mycket man egentligen har råd med. Innan budgivning ska man också ordentligt studerat föremålet så att man är medveten om eventuella fel och brister innan man köper det.

 

Det kan vara lättare att fynda på de mindre auktionshusen

Vill man själv sälja möbler eller andra ting så kan man vända sig till ett av alla de auktionshus som finns runt om i Sverige. Då tar vanligtvis auktionshuset ut en procent av det klubbade priset plus en fast avgift. De större auktionshusen har experter anställda och därför tenderar deras avgifterna att vara lite högre än hos de mindre auktionshusen. Priserna blir också högre hos de stora auktionshusen eftersom ett högre utropspris sätts av de experter som granskat föremålen. Priserna kan dock dra iväg även hos ett litet auktionshus, speciellt om det är föremål av intresse för en lokal publik.

 

 

Auktionshus köper även upp hela hem

Det finns även firmor som köper hela hem och som kommer och hämtar sakerna samt städar ur  den tömda bostaden. Ett exempel på en sådan firma är Auktion i Luleå. Man kan också lämna in enstaka möbler som man tröttnat på eller som inte längre passar in till försäljning. Kanske kan de i stället hitta ett nytt hem där de får uppskattning? Auktionshusen på landsbygden kan även anordna gårdsloppis på sommaren. Dessa evenemang lockar ofta en stor publik inifrån städerna och är ett populärt utflyktsmål. 

Fler nyheter