Innehållet i min krislåda

23 januari 2024 Karl Lindgren

editorial

En krislåda är en viktig del av en beredskapsplan för att klara av oönskade händelser och nödsituationer. Att ha en välutrustad krislåda kan vara avgörande för överlevnad och trygghet under en kris. Här är en lista på vad man kan ha i en krislåda.

Håll dig alert med näring

1. Vatten: Det är absolut nödvändigt att ha tillgång till rent dricksvatten under en kris. Man bör ha minst en liter vatten per person och dag i minst tre dagar. Det är också bra att ha vattenreningsmedel eller filtar för att kunna rena vatten från olika källor.

2. Mat: Se till att ha tillräckligt med konserverad eller förpackad mat som inte kräver kylning eller tillagning. Tänk på att maten bör vara hållbar under en längre tid, minst tre månader. Komplettera maten med energirika snacks och torkad frukt.

Konferens värmdö

Var beredd på det du inte förväntar dig

3. Mediciner: Ha en första hjälpen-kit tillgängligt med bandage, plåster, rengöringsmedel och smärtstillande medicin. Om någon i familjen har speciella medicinska behov som regelbunden medicinering, se till att ha en extra försörjning av dessa mediciner.

4. Verktyg: En viktig del av krislådan är verktyg som kan hjälpa till att överleva under en kris. Det kan inkludera en ficklampa, extra batterier, tändstickor, en multipurpose verktyg med kniv, en radio, en visselpipa och handduk.

5. Kläder och hygienartiklar: Tänk på att ha extra kläder och tillbehör som kan skydda mot väderförhållandena. Det kan vara regnkläder, vantar, mössor och extra par strumpor. Glöm inte att inkludera hygienartiklar som toalettpapper, tvål, tamponger och hushållsprodukter.

6. Kommunikation: Under en kris kan kommunikation vara svår och man kan vara utan el, internet eller telefon. Ha därför en bärbart laddningsbart batteri, en powerbank, ett kompass och en fickkniv med bilkniv, för att kunna kommunicera och navigera.

7. Säkerhet: För att känna sig trygg under en kris är det bra att ha viss säkerhetsutrustning. Det kan vara en brandfilt, handskar, mask, skyddsglasögon och en brandvarnare.

8. Pengar: Ha alltid kontanter tillgängligt, i olika valörer. Under en kris kan bankomat och kortbetalningar bli omöjliga och det kan vara svårt att få tag i pengar.

9. Viktiga dokument: Kopior av viktiga dokument såsom pass, ID-kort, försäkringspapper och familjens medicinska journaler bör även förvaras i en krislåda.

10. Lekar och underhållning: Att ha föremål som kan distrahera och underhålla barnen under en kris kan vara viktigt för att hålla dem lugna och trygga. Exempelvis kortspel, papper och pennor eller böcker kan vara värdefulla att ha med.

Det är viktigt att påpeka att innehållet i en krislåda kan variera beroende på individuella behov och geografiska faktorer. Det är alltid bra att ha en noggrann inventering och utvärdera innehållet i krislådan regelbundet för att säkerställa att allt fortfarande är användbart och up to date. Dessutom bör man anpassa innehållet efter särskilda behov utifrån exempelvis ålder, medicinska tillstånd och antal personer i hushållet.

Fler nyheter