Vikten av att ha fungerande avstängningsventiler

19 november 2019 jonas olsson
Vikten av att ha fungerande avstängningsventiler

Låter avstängningsventiler som ett främmande koncept? Det är du mest troligt inte ensam om. Det är en sån där grej som de flesta inte kommer i kontakt med förrän det är dags att köpa hus och att äga eget. Men när man väl har sin egen bostad så är det någonting värt att hålla koll på. Att inte ha fungerande avstängningsventiler i hemmet kan nämligen leda till seriösa vattenskador och skyhöga utgifter.

 

 

Detta gör en avstängningsventil

 

Avstängningsventiler hittar man på var sida om vattenmätaren, och de ser ut som små vridbara handtag, ofta i röd plast. Dessa är till för att man ska kunna stänga av vattnet på ett säkert sätt, utan att detta orsakar katastrofala vattenläckor som kan komma att skada huset och grunden. De är även användbara när det är dags att byta ut vattenmätaren, eller vid ett tillfälle när man snabbt måste kunna strypa vattentillförseln.

 

Automatisk eller manuell avstängningsventil?

 

Det finns både automatiska avstängningsventiler och manuella sådana, men endast manuella avstängningsventiler är godkända av säkerhetsverket. Man kan välja att ha både och, men i så fall så måste den automatiska säkerhetsventilen vara installerad efter den manuella (det vill säga först vattenmätaren, sedan den manuella säkerhetsventilen och därefter den automatiska). Fördelen med en automatisk ventil är att den antingen kan stoppa vattnet på egen hand vid behov, eller att man som husägare kan ladda ner en app och stänga av vattnet via sin mobiltelefon, men detta beror på vilken typ av automatisk avstängningsventil det handlar om.

 

Skyddar både hem och ägodelar

 

För att slippa en akut vattenskada är det viktigt att hålla avstängningsventilerna i bra skick, och detta kan man göra genom att öppna och stänga dem lite då och då, för att försäkra sig om att de inte slutat fungera, inte är täta längre eller har rostat.

Fler nyheter