Vad man får göra i en lägenhet

24 februari 2019 Matilda Sjöqvist
Vad man får göra i en lägenhet

Det är alltid spännande att få en ny lägenhet, särskilt om man kanske har stått i kö i flera år för att få en lägenhet i just det området. Med största sannolikhet är man sugen på att sätta tänderna i att börja inreda och sätta sin egen prägel på lägenheten direkt. Men hur mycket får man egentligen göra när man hyr en lägenhet och vad är egentligen tillåtet? Man har i regel rätt att sätta sin personliga prägel på boendet, men det är inte tillåtet att hitta på vad som helst i en hyresrätt och därför är det viktigt att kolla vad som gäller innan man plockar fram sågen eller hammaren.

Vanligast är att man vill måla om eller tapetsera om hemma, och tätt följt av det är att byta ut golvet. Även om man har fått tillstånd till att utföra detta är det dock viktigt att det blir fackmannamässigt gjort och utfört av en hantverkare som vet hur man gör. När man flyttar till ett nytt boende brukar man också i många fall vilja byta ut en del av inredningen, kanske köpa nya tavlor, gardiner och möbler. Vanligtvis är det inga problem att sätta upp tavlor i en lägenhet men man kan för säkerhets skull alltid kolla upp vilka regler som gäller i hyreskontraktet. Tänk på att du kan bli skyldig till att återställa lägenheten till befintligt skick den dagen du flyttar om du har gjort stora ändringar sedan du flyttade in.

Skulle det vara så att man inte får sätta upp konst på väggarna är det dock inget som hindrar en från att placera ut tavlorna på andra sätt i lägenheten. De kan till exempel stå lutade mot väggen eller mot en bokhylla. Det ger dessutom ett mer dynamiskt intryck och ger ett mer personligt intryck av inredningen.

Fler nyheter