Vad innefattar akuttandvård?

19 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Vad räknas som akut tandvård?

Akut tandvård kan vara oväntat och överväldigande att behöva hantera, men att förstå de olika typerna av akut tandvård kan hjälpa dig att förbereda dig för sådana scenarier. Vanliga orsaker till att man behöver akut tandvård är trauma mot munnen eller käken, tandvärk som har blivit för outhärdlig att uthärda, förlust av permanenta tänder, en allvarligt infekterad tand eller tandköttsproblem med mera. Under alla omständigheter är det viktigt att snabbt bedöma din situation för att avgöra om du behöver akut vård från en tandläkare och vilken typ av behandling som kommer att krävas. Fortsätt läsa när vi diskuterar vad som räknas som akut tandvård så att du bättre vet hur du ska reagera om du någonsin hamnar i denna svåra situation.

Akuttandvård odenplan

Nödtandvård kan omfatta många följande scenarier

1. Om en tand har brutits, flisats eller spruckit på grund av en skada, ett trauma eller karies är akut tandvård nödvändig för att förhindra att en infektion sprids och för att rädda tanden från ytterligare skador. I det här fallet, kan tandläkaren rekommendera en rotfyllning, krona eller fyllningar för att reparera tanden.

2. Om du har en svår tandvärk som inte reagerar på receptfria mediciner är det troligen ett tecken på en infektion i tanden och kräver akut tandvård. Tandläkaren undersöker området och kan rekommendera rotfyllning, antibiotika eller tandvård för att lindra smärtan och avlägsna infektionen.

3. Om en tand har lossnat på grund av en olycka, sport eller andra aktiviteter krävs akut tandvård för att fästa den igen och rädda tanden från ytterligare skador. Tandläkaren kan använda tandställning, implantat eller broar för att säkra tanden på plats.

Är du i behov av akuttandvård i Odenplan, skulle jag rekommendera Ådén Jangenstål. De har specialiserat sig på den typen av skador som nämns ovan och kan snabbt hjälpa dig om olyckan är framme.

Fler nyheter