Vad får man inte skicka i ett paket?

Liksom allt annat i samhället så styrs även hanteringen av paket av lagar och regler. Detta är framförallt av säkerhetsskäl, för om allt var tillåtet att skicka är det stor risk att någon skulle råka illa ut. Om det vore tillåtet att skicka människor till exempel skulle skaderisken vara enormt stor med tanke på att paket inte alltid hanteras försiktigt. Vem som helst kan nog hålla med om att det är trevligare och bekvämare att resa med traditionella transportmedel. Det är dock olika regler som gäller för olika fraktföretag även om de grundläggande förbuden brukar vara samma för alla.

Om du ska skick paket med dhl kan du kolla på deras hemsida vilka regler och lagar det är som gäller för just deras transporter. Några exempel på saker som inte får skickas är bland annat elektroniska prylar som innehåller litiumbatterier, olika former av narkotiska preparat, levande djur, saker som har ett värde på över 5000 kr och andra former av värdefulla föremål som guld och ädelmetaller. Man får inte heller skicka sådant som inte går att ersätta, som antika föremål, eller piratkopior. Man är alltid själv ansvarig för det man ska skicka och det är viktigt att man är säker på att det man ska skicka är tillåtet. Företaget som man lämnat in paketet hos kan aldrig ta ansvar för innehållet. Om man är osäker är det alltid bättre att ta reda på fakta innan man skickar iväg paketet.

Ifall företaget som man lämnat in paketet hos är osäkra på innehållet har de alltid rätt att öppna paketet för att undersöka det. Därefter beslutas om paketet får fortsätta sin färd till mottagaren eller inte. Man besparar både sig själv och företaget tid och pengar genom att alltid vara noggrann med att kontrollera så att det man ska skicka verkligen är tillåtet.

Matilda Sjöqvist