Vad är grå starr och hur kan man förebygga det?

21 februari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Vad är grå starr och hur kan man förebygga det?

Är du någon som oroar dig för din syn och risken för ögonsjukdomar som kommer med åldrandet? En sådan sjukdom som du bör känna till är grå starr, som uppstår när proteiner i ögat långsamt börjar klumpa ihop sig, vilket leder till grumliga fläckar i linsen. Detta kan leda till suddig eller hindrad syn, eller till och med fullständig blindhet om det inte behandlas. Som tur är finns det dock sätt som du kan hjälpa till att förebygga grå starr innan det blir ett problem. I det här blogginlägget förklarar vi vad grå starr är och hur den utvecklas, samt vilka åtgärder du kan vidta nu för att minimera risken för att det någonsin ska hända dig.

För det första är det viktigt att förstå att grå starr är ett åldersrelaterat tillstånd. När du blir äldre kan proteinerna i ögat börja klumpa ihop sig och bilda en grumlig lins som hindrar din syn. Personer som utsätts för mycket solljus under sin livstid eller lider av sjukdomar som diabetes löper större risk att drabbas av grå starr.

grå starr

Hur förebygger man?

För att förebygga grå starr är det viktigt att hålla ögonen friska. Gör regelbundna kontroller hos en optiker och bär solglasögon eller hattar i solen för att skydda ögonen från ultraviolett strålning. Se till att du äter en hälsosam kost full av färska frukter och grönsaker, vilket kan bidra till att minska inflammation och oxidativ stress i ögonen. Sluta också att röka och begränsa din alkoholkonsumtion om du dricker – båda dessa faktorer kan öka risken för grå starr.

Om du redan har grå starr är det enda sättet att ta bort den genom operation. Under detta ingrepp kommer kirurgerna att ersätta den drabbade linsen med en konstgjord lins som har en klar yta och återställer din syn.

 

 

Fler nyheter