Upptäck världen på haven

31 mars 2020 Mikael Barani
Upptäck världen på haven

Den som aldrig har åkt båt förut kan aldrig förstå vilken frihet det innebär jämfört med att till exempel åka bil. När du inte längre är bunden av vägar så känns det som om att världen är ditt ostron och du kan ta dig vart du vill.
Okej, man måste förvisso följa sjökorten så att man inte åker på grund eller något liknande – men det är ändå en stor känsla av gränslöshet ute på vattnet.

Flygplan tar ju det hela en nivå ytterligare genom att du har en dimension till – höjden – att färdas på, precis som vid dykning. Samtidigt är båtar mer tillgängliga för gemene man jämfört med just flyg.

Visst är det en del arbete med att ta upp och sätta i båten vid säsongernas skiften, men detta är något som man vänjer sig vid med tiden. Båtplatser finns på Resarö Marina i Stockholms Skärgård: https://resaromarina.se/. Här håller du kanske ändå till på sommaren om du har båt då skärgården erbjuder en unik upplevelse.

Visst har man en i allra högsta grad romantisk bild av området tack vara Astrid Lindgrens ljuvliga serie ”Vi på Saltkråkan”. Faktum är att den bilden på många sätt håller än idag. Den som brukar färdas ute mellan öarna vet att det råder en väldigt speciellt stämning härute.
Folk är i regel väldigt varma och trevliga mot varandra. Man hejar på varandra när ens båtar passerar varandra. Dessutom är det fantastiskt trevligt att gå i land på någon liten ö och köpa en lokal delikatess från en liten bod.

Här i Sverige har vi trots allt ett historiskt djupt band till vattnet genom till exempel vikingarna. Våra förfäder tog stora risker för att upptäcka världen omkring oss. Islänningen Leif Eriksson är kanske det bästa exemplet när han runt år 1 000 som (sannolikt) förste europé steg i land på det som idag är Nordamerika.

Fler nyheter