Undvik stressen vid veterinärbesöket

03 april 2020 jonas olsson
Undvik stressen vid veterinärbesöket

Både husdjur och djurägare blir ofta stressade av ett veterinärbesök. Speciellt katten visar tydligt att den inte gillar att sättas i bur och åka till veterinären. En katt är dessutom duktig på att dölja hur den egentligen mår. Därför bör man regelbundet ta katten till veterinär för att kolla hälsan. Börja redan då katten är liten, då lär den sig lättare att det inte är farligt. För att underlätta besöket kan man låta transportburen stå framme så att katten vänjer sig vid den. Vissa katter tycker till och med om att sova i buren och den blir som en trygg plats.

 

Djurägaren är ansvarig för att djuret mår bra

Som djurägare är vi ansvariga för att våra husdjur mår bra, och det är viktigt att försöka hitta en veterinär som inte ligger alltför långt bort från hemmet, så att man kan minimera restiden. Det kan även vara bra om veterinären har öppet dygnet runt i fall att olyckan skulle vara framme. Att djurägare och veterinär förstår varandra och kan kommunicera är också viktigt. Oftast blir det bäst om kommunikationen sker direkt med veterinären och inte via kliniken. Då brukar man snabbt få svar på sina frågor som orolig djurägare, och ibland räcker det också med endast ett telefonsamtal. 

 

 

Det finns veterinär med speciell kattklinik

Det kan vara bra att välja veterinär innan det uppstår en akut situation. Dessutom bör både katter och hundar regelbundet vaccineras, med den första sprutan redan då de är små. Får djuret lära känna veterinären tidigt underlättar det för alla parter. Att även välja en veterinär som har tillgång till både röntgen och ultraljud och som kan utföra operationer i sina lokaler är viktigt. Vissa veterinärer kan dessutom vissa djur mer än andra veterinärer. Det finns exempelvis en veterinär i Sundbyberg som även har en kattklinik: https://www.barkarbydjurakut.se/

Fler nyheter