Sök akuttandvård vid svår tandsmärta

19 december 2019 Cecilia Olsson
Sök akuttandvård vid svår tandsmärta

Det finns två saker man ska göra för att slippa uppsöka akuttandvård, borsta tänderna samt göra regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist. Det är viktigt att undersöka tänderna för att kunna upptäcka dolda problem eller få råd om det är något man kan göra bättre för att undvika problem. Väldigt många väntar lite för länge innan de gör en undersökning, de drar ut på det till dess att det blivit ett stort problem som istället för en vanlig behandling kräver akuttandvård.
 
När man borstar tänderna ska man tänka på att inte borsta för hårt då det kan skada tandköttet. Det är också viktigt att byta tandborste med jämna mellanrum, ungefär varannan till vare tredje månad är rekommenderat, eller tidigare om tandborsten har fått böjda strån. Orsaken till att man ska vara noga med att byta ut sin tandborste med jämna mellanrum är delvis på grund av uppkomsten av bakterier men även för att dess funktion försämras då stråna blir böjda. Den allra första kända tandborsten tillverkades år 1498 i Kina, då var stråna gjorda av hår från svin och handtaget gjort av bambu eller ben. Tidigare hade man ”borstat tänderna” genom att gnugga en tygbit eller träbit mot tänderna. Den första moderna tandborsten tillverkades i USA 1938, då började man använda borststrån tillverkade av nylon. 
 
 
Har man varit slarvig med tandborstningen eller undvikit att besöka tandläkare eller tandhygienist så kan det i värsta fall leda till att man behöver uppsöka akuttandvård. Har man tandvärk som inte ger med sig bör man söka hjälp hos tandvården snarast möjligt. En mottagning som alltid arbetar för att ta emot patienter så fort de kan finner man om man söker akuttandvård Odenplan. Hos tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål arbetar kunnig personal med den senaste tekniken för att behandla patienter med tandbesvär. De kan även hjälpa till med tandimplantat, estetisk tandvård, bettskena, med mera. 

 

Fler nyheter