Skydda dig själv och din byggnad från virussmitta med virussanering

09 mars 2023 Helen Johansson

Vikten av virussanering

I en tid av pandemier är det viktigt att vara medveten om farorna med virussmitta. När det sker ett utbrott i en byggnad är det viktigt att dekontaminera för att se till att de som bor eller arbetar i lokalen är säkra och skyddade. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera metoderna för korrekt virussanering efter ett utbrott och hur du kan skydda dig själv och din byggnad från ytterligare kontaminering.

image

Identifiera smittkällan

Det första steget i virussanering är att identifiera smittkällan. Detta innebär att man inspekterar alla områden i byggnaden för att fastställa var och hur viruset spreds. När detta har identifierats kan man sedan påbörja processen med att dekontaminera området. Det mest effektiva sättet att göra detta är att använda desinfektionsmedel som är utformade för att döda bakterier och virus vid kontakt. Det är viktigt att notera att alla ytor som har kommit i kontakt med kroppsvätskor ska hanteras med handskar och bortskaffas på rätt sätt.
Dessutom är det viktigt att noggrant rengöra alla ytor som ofta berörs, t.ex. dörrhandtag, ljusbrytare, bänkskivor osv. eftersom dessa områden sannolikt är källor till ytterligare kontaminering. Se till att använda ett desinfektionsmedel som är särskilt avsett för hårda ytor så att det inte skadar eller missfärgar dem. Använd slutligen en luftrenare för att hjälpa till att filtrera bort luftburna föroreningar från cirkulationen i ditt hem eller på ditt kontor.

Personliga hygieniska vanor

Det är därför viktigt att du aktivt skyddar dig själv och andra genom att tillämpa korrekta virusdekontamineringsprotokoll efter ett utbrott i ditt hem eller din kontorsbyggnad. Börja med att identifiera var smittkällan kom ifrån så att du kan börja rengöra utrymmet ordentligt; använd desinfektionsmedel som är särskilt utformade för hårda ytor och en luftrenare för att filtrera bort luftburna smittämnen från att cirkulera i hela området; se slutligen till att upprätthålla goda hygieniska vanor, t.ex. att tvätta händerna ofta med tvål och vatten eller handdesinfektionsmedel som innehåller minst 60 % alkohol samt att undvika att röra ansiktet för mycket, vilket kan överföra bakterier till kroppen via slemhinnor som ögon, näsa och mun när man hostar eller nyser, täck alltid över med en näsduk eller en arm i stället för att använda de nakna händerna efteråt, vilket kan kontaminera andra saker som man kommer i kontakt med senare i livet! Förhoppningsvis hjälper dessa tips till att hålla alla säkra under dessa osäkra tider! Om du vill ha mer information kika gärna in hos https://www.svenskskadedjurssanering.se/virussanering. Tack för att du läste! 

Fler nyheter