Skydd för marken

12 mars 2020 Lily Hansen
Skydd för marken

Att lägga ut ett markskydd är inte alls ovanligt när man arbetar med stora och tunga maskiner. Maskinen kan sjunka ner i marken och orsaka skada på såväl maskinen som marken och allt som ligger däri. Rör man sig över mark som inte har någon beläggning så blir det till slut också svårt att utföra det tilltänkta arbetsmomentet. Därför finns det ett flertal olika markskydd som man kan lägga ut för att underlätta arbetet och skydda mark och maskin.

 

Mattor av stock eller stål

För att inte sjunka ner i marken behöver man något som fördelar maskinens vikt. Precis som ett bildäck så är det en liten yta av ett maskindäck som samlar hela maskinens vikt. Genom att fördela tyngden på en större yta så sjunker inte maskinen ner utan kan köra och arbeta som om den istället gled fram på ytan. Ett av de vanligaste markskydden är stockmattor, som består av hyvlade stockar som fästs samman som en stor tung matta. Körplåt är den allra vanligaste typen av markskydd som inte bara kan fördela vikten av en arbetsmaskin utan även kan läggas över hål, rör och brunnar, för att fördela vikten och därmed inte skada marken.

 

 

Tung och stark

Körplåt är en stor rektangel, eller fyrkant, i olika tjocklekar av järn. På grund av sin tyngd ligger de kvar där de placeras trots att tunga maskiner och lastbilar kan köra över dem. Man använder därför körplåtarna vid olika typer av markarbeten och byggnationer som vägarbeten och husbyggen. Hållbarheten är så pass stor att plåtarna kan användas dagligen under många års tid utan att tappa i styrka. Man väljer själv om man vill hyra eller köpa, men om man i stort sett dagligen arbetar med markarbeten så kan det vara värt att köpa körplåtar själv och därmed kapa kostnader och öka tillgängligheten för sitt eget projekt. 

Fler nyheter