Skola ute i skogen

02 september 2019 Mikael Barani
Skola ute i skogen

Skogen är den bästa lekplatsen som finns. Här kan vi alla, stora som små, hitta äventyr och rörelse på ett sätt som inte går i de flesta städer.
Vi tänker kanske inte på det, men civilisationen förde med sig räta linjer, platta ytor, jämn terräng.
Från att ha rört oss över, under, genom och runt i naturen (alla kan väl den gamla klassiska barnsången ”Lejonjakten”) så går vi mest på plan mark numera. Detta skapar helt enkelt en rörelsefattigdom som verkar till vår nackdel.
Att gå till gymmet en timme, tre dagar i veckan, kan aldrig fungera som ett balanserade verktyg mot den rörelse som vi går miste om jämfört med att till exempel vandra i skogen.

På tal om skogen, och att träna, så kommer här ett tips.
Gå till en skog som du är bekant med. Bestäm dig för att gå i en rak linje genom skogen, oavsett vilka hinder som dyker upp i din väg. Detta betyder att du säkerligen kommer att få klättra, krypa och på annat sätt röra dig genom terrängen.
Ta gärna med familjen på detta äventyr. Det blir garanterat en rolig upplevelse, speciellt om ni har packat med lite matsäck och kan mysa tillsammans i naturen.

Barn älskar att röra på sig i det gröna, vilket går tvärt emot att gå i skolan bland betongen. Det är här de så kallade Ur och skur-skolorna kommer in i bilden. Ta till exempel http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/ mellan Malmö och Svedala. Här får barnen både lära sig matematik och allt annat, samtidigt som de har möjlighet att upptäcka skog och grönska. 

Det blir helt enkelt en win-win-situation där våra små får vistas i den miljö som vi är anpassade till.
Det är nästan så att man önskar att det fanns Ur och skur-arbeten där man kunde sitta i det gröna och skriva ihop sin kvartalsrapport.
Tänk att få njuta av en kopp kaffe bland fågelkvittret under lunchrasten.

Fler nyheter