Massage och yoga

28 februari 2019 Matilda Sjöqvist
Massage och yoga

Hör massage och yoga verkligen ihop? Det är en fråga man kan ställa sig och svaret skulle nog bli att det är en riktigt bra kombination. Många yogalärare kan nog känna en viss frustration när de frågar sina nya elever vad deras mål med yogan är och svaret är att bli mindre stel. För sanningen är ju att yoga är så mycket mer än bara formell stretching som ska göra att man blir mindre stel. Det är snarare så att yogan sker på ett djupare plan, där man får lära sig att verkligen andas med magen och lära sig att koppla av. Blir man mer smidig och rörlig på köpet så är det en positiv bieffekt.

Liksom det finns ett enormt utbud av olika sorters massage, som svensk massage, tantramassage Malmö, medicinsk massage, finns det också ett brett utbud av olika yogaformer. Det finns hathayoga, ayrvedisk yoga, poweryoga, vinyasayoga, kundaliniyoga, ashtangayoga, medicinsk yoga och bikramyoga med flera. Fördelen med att kombinera yoga och massage är att man i vissa fall kan vara så pass stel att det hämmar ens naturliga rörelsemönster vilket kan göra det svårt att utöva vissa yogarörelser. En session av massage kan då mjuka upp kroppen och bidra till att man får lättare att göra vissa yogapositioner.

Många yogalärare är utbildade både inom yoga och massage och kan därför erbjuda sina elever massage parallellt med yogalektionerna. Genom att kombinera att gå både på massage och yoga regelbundet får man otroligt bra förutsättningar för att lära sig att verkligen djupandas, slappna av i hela kroppen och lära sig att varva ned på djupet. Är man i vanliga fall stressad och har svårt att ta det lugnt är det här ovärderliga kunskaper för att man ska förbättra sin hälsa och sitt välmående på lång sikt och inte bara kortsiktigt.

Fler nyheter