Maskindelar spänner och klämmer

04 mars 2020 william eriksson
Maskindelar spänner och klämmer

Vid industriell tillverkning går det undan. Materialet bearbetas automatiskt i stora maskiner, och precisionen måste vara total. Många enheter produceras varje timme. Ibland ser man TV-program som visar insidan på en fabrik. Det kan gälla metallkomponenter eller någon annan produkt som tillverkas med blixtens hastighet. För att detta ska fungera, så att inte råvaror och halvfabrikat flyger all världens väg från produktionsmaskinen, krävs det att de sitter fast ordentligt, med klämmor, gripdon och chuckar. Man kan då exempelvis behöva spännsystem för verktygsmaskiner och bör se till att skaffa sig en bra leverantör, som kan sin bransch.

 

En tillverkare har ansvar

Man har som tillverkare ett stort ansvar när man ställer in sina maskiner, just därför att det är så höga kvalitetskrav på slutprodukten. Tänk bara på gångjärn eller någon annan liten del, som senare ska passa in någon annanstans. De får inte vara sneda och vinda. Varje exemplar måste fungera perfekt, annars blir massor av kunder missnöjda. Tänk på montering av möbler, till exempel. En sned skruv skulle faktiskt kunna äventyra en hel soffa, med klagomål och fraktkostnader som följd. För du ser ju aldrig var din lilla del till slut hamnar. Det är just därför man inom industrin har kommit att uppskatta kvalitet. Framför allt, när det gäller metall, uppskattar man tysk kvalitet.

 

 

De bästa spännsystemen

Det finns alltså all anledning att bara nöja sig med spännsystem i toppkvalitet, utvecklade och producerade med all den spetsteknologi som finns tillgänglig. I stora, moderna fabriker i Tyskland tillverkas de, och sedan sker särskilda efterkontroller. Spännsystemen måste vara tillräckligt hållfasta för att göra ett bra jobb, hela tiden, varje dag. De är därför inte klara för leverans förrän de har blivit godkända i belastningsproven, där resultaten mäts noggrant. Dessutom får spännsystemen en snygg ytfinish, och de är därefter mogna att sändas iväg för att utföra sin uppgift.

Fler nyheter