Lös kuben och känn dig smart

27 april 2021 william eriksson

Den är världsberömd, kuben som är ett pyssel och ett tidsfördriv lika mycket som den är en utmaning och en gåta att försöka lösa. Har du inget speciellt för dig och har en god stund över, är kuben det ultimata tidsfördrivet som kräver din koncentration. Från början var det ungraren Rubik som kom på idén, men numera köper man en hel mängd varianter på nätet.

Den som inte är intresserad av att rita eller handarbeta, kan alltid ha en kub till hands och testa olika strategier för att lösa den. Medan du sitter på tåget eller flyget, ha en lång stunds nöje och huvudbry, lös kuben och känn dig smart. Det finns även sidor på internet där man kan få tips om hur man löser olika kuber.

Alla kuber är inte fyrkantiga

Det finns faktiskt även kuber som inte är fyrkantiga. Du kan till exempel köpa en cylinderformad. Antalet rutor varierar också. Ju fler små rutor, desto svårare pussel, givetvis. Utseendet är också något alldeles extra, för kuberna kan vara i glänsande neonfärger, de kan ha klistermärken och det finns ett mode i detta också. Det finns något för alla smaker, och det går förstås alldeles utmärkt att köpa flera stycken, så att man får variation i pusslandet.

Tävlingar på tid

För de riktiga entusiasterna anordnas det avancerade tävlingar där man ska lösa kuben på tid. Det är ingen djärv gissning att tro att det är ungdomar som är snabbast i vändningarna. De kuber som lämpar sig för sådan tävling har speciell konstruktion, så att de är extremt lättvridna.

Det är ett passande tidsfördriv för alla åldrar, och många som löste kuben som unga kommer tillbaka till detta pusslet när de blir äldre. Är man lite krasslig men vill hålla händerna och hjärnan i trim, är pusslet en utmärkt metod för att få lite träning.

Fler nyheter