Kassasystem – en kortfattad förklaring

12 juli 2019 jonas olsson
Kassasystem – en kortfattad förklaring

Vad tänker man på när man hör begreppet kassasystem? Ett system som har något med betalningar att göra. Det är helt sant. Systemet fungerar som ett register för betalningar som görs på ett företag, det kan vara allt från en klädaffär till en restaurang. Betalningarna  registreras och förs in i firmans bokföring. Du som kund får en verifikation, ett kvitto, på att du betalat något till företaget. Kvittot fungerar också som bevis och ibland även som en garanti för ditt inköp. I Sverige ska alla företag som har ett kassasystem även ha en kontrollbox. Boxen sparar alla transaktioner och fungerar som underlag för skattedeklaration och kontroller utförda av Skatteverket. Detta gäller sedan 2010.

 

Kassasystem för alla branscher

Kan alla branscher ha samma kassasystem? Svaret på den frågan är nej. Olika sorters business har olika strukturer och därmed olika behov. Därför finns det anpassade system för olika företag beroende på deras verksamhet. Idag är kraven som ställs på kassasystemen högre jämfört med tidigare. Många företag finns på nätet förutom i en fysisk butik och vill ha system som fungerar på båda nivåerna. Med andra ord ska man ha ett kassasystem som fungerar i till exempelvis i en affär men även vid inköp online. Digitaliseringen har lett utvecklingen av kassasystem framåt och i dagsläget kan du hitta lösningar anpassade för användning online samtidigt som de fungerar väldigt bra även vid ett traditionellt inköp av varor.

 

 

Lätt att välja rätt system

Det kan kännas lite svårt att orientera sig i produktsortimentet som finns idag. Sanningen är att det inte är speciellt svårt att välja ett passande kassasystem. De flesta företag som arbetar med utveckling och tillverkning av kassasystem beskriver deras funktioner mycket väl på sina webbsidor. Har man svårt att välja även efter att man läst på online är det bara att ringa och fråga vad som skulle passa ens verksamhet.

 

Fler nyheter