IT projektledare – kunskap och erfarenhet

12 februari 2020 patrick pettersson
IT projektledare – kunskap och erfarenhet

En It projektledare bör ha många och olika kunskaper inom en rad olika områden för att kunna arbeta effektivt och bra. För att leda ett projekt ska denna ha bra organisationsförmåga men även erfarenhet inom arbets- och uppgiftsfördelning. Därutöver ska projektledaren vara extra stresstålig för att kunna hålla satta deadlines. Uppdragen inom IT är oftast svåra, komplexa och tidskrävande. I många fall handlar det om att arbeta med olika medarbetare och specialister som designers, utvecklare eller systemarkitekter. En projektledare delaktig i sådana stora projekt måste även vara en god människokännare och kunna både motivera och lösa konflikter i teamet. Kunskaper inom IT branschen är ett måste och kanske den viktigaste egenskapen för en projektledare i den sektorn.

 

Hur mycket tjänar en IT-projektledare?

En IT projektledare kan givetvis tjäna olika beroende på arbetsuppgifter och uppdrag. Idag varierar lönerna mellan 36 000 upp till 66 000 kronor.  Om projektledaren är verksam i flera än ett projekt så kan lönen ligga i den högre skalan. Oftast omfattar arbetsuppgifterna en förstudie, olika typer av testningar, kravanalyser som följs av ett slutligt införande. Andra faktorer som påverkar lönen är tidigare goda resultat, bra ledaregenskaper och bred erfarenhet från tidigare uppdrag.

 

 

Populärt med att hyra in en IT-projektledare

Idag är det väldigt populärt att hyra in projektledare inom IT branschen istället för att anställa en sådan. Den största fördelen är att arbetsgivaren inte har någon skyldighet att ha kvar specialisten efter att ett uppdrag är slut. Kontraktet upphör så fort arbetet har nått slutfasen. Det finns många företag som erbjuder uthyrning av kvalitativ arbetskraft inom IT branschen och det är inte svårt att välja en trogen partner om man är på jakt efter en IT specialist, speciellt om det gäller en konsult eller projektledare. I vissa fall kan det kanske dock bli lite dyrare med en inhyrning jämfört med en anställning.

Fler nyheter