Investera i guld

08 augusti 2019 william eriksson
Investera i guld

Det finns olika sätt att investera i guld och även olika anledningar. Guld är en populär råvara och det finns begränsad mängd. Guld har använts och används fortfarande för att bevara och säkerhetsställa värden. Köpa och sälja guld är populärt och används ibland som långsiktig investering. När centralbanker sätter igång sedelpressarna kan det påverka värdet på pengar. Guld är ett alternativ för att bevara värdet på pengar. Handla med guld är dock inte samma sak som att handla med aktier då det per se inte genererar samma typ av intäkter som aktier. Guld kan helt enkelt ses som en bra reserv och en garanti att ha ett någorlunda säkert värde.

 

Guldfonder och guldterminer

Guldfonder är ett sätt att placera pengar i aktier. Det görs genom att placera pengar i guld som sen genom aktieandelar som placeras i fonder som i nästa led handlar med guld. Det är en omväg och fonder är i regel utländska vilket gör det dyrt. Värdet på guldfonderna avgörs såklart av priset på guldet. Guldtermin kräver en viss teknisk kunskap men är billigare än guldfonder. Guldtermin är en option. Det innebär att du har rätt att köpa guld till ett specifikt pris vid en given tidpunkt. Det gör att du kan spekulera om guldpriserna ska gå upp eller ner.

 

 

Handla med andra typer av guldföremål

Pantbanker tar gärna emot guld. Precis som tidigare nämnt är det rådande pris på guld som avgöra vad du får för guldet. Det vanliga är att sälja smycken och klockor och då har givetvis också renheten på guldet en betydelse. Idag är det även smidigt att kunna sälja guld över nätet. Det finns många företag som handlar med guld på det sättet. Vill du sälja guld via nätet så se till att företaget inte tar några dolda avgifter. Guld lär nog vara en säker investering genom alla tider. 

Fler nyheter