Håll hjulen i rullning

07 april 2020 Lily Hansen
Håll hjulen i rullning

Vad vore din bil utan däcken? Rätt värdelös ärligt talat. Redan innan bilen, när vi spände hästar istället för hästkrafter framför vagnen, var hjulen helt avgörande. När skänkte du de fyra hjulen en tanke senast? De är värda lite uppmärksamhet och omtanke. Förutom de årliga bytena mellan vinter- och sommardäck finns det fler anledningar att se över dem. Däcktryck och mönsterdjup är enkelt för varje bilägare att ha koll på själv. Men det finns annat som gör att du behöver rulla in på en verkstad som kan däck i Göteborg. Där finns det kunskap, erfarenhet och inte minst ett välfyllt lager. Behöver du checka in sommardäcken när du byter till vinterversionen eller tvärtom, så finns ett hotell där också. 

 

Oftare än du tror

Visste du att däcktrycket kan variera med upp till tjugo procent bara under ett halvår? Det är något som påverkar köregenskaperna. Ta som rutin att kolla trycket åtminstone någon gång i månaden. Många nyare bilar har TPMS som kollar trycket och varnar vid just tjugo procent, eller om det understiger 1,5 bar. En kall vinter behöver du pumpa upp dem mer än vid mildare väder. Och ska du på långresa med mycket packning eller behöver köra annat tungt, se över trycket då också. Tänk även på att extradäcket ska vara i gott skick.

 

Säkerhet, ekonomi och miljö

När däck har för lågt tryck, blir bromssträckan längre, slitage och bensinförbrukningen högre. Dessutom håller de sämre. Det är naturligtvis rätt dumt att utsätta sig själv och bilen för extra kostnader och värdeminskning. Men lösningen är självklart inte att pumpa upp till max heller. Följ rekommendationerna från tillverkaren och ta hjälp av proffs för att lära dig mer eller få tips om alternativa däckval. Om du har eller planerar att skifta däck från original till andra, prata då med en kunnig verkstad. 

Fler nyheter