Flugspön i Göteborg – så får du fisk på kroken

08 september 2020 jonas olsson

Många lockas av den romantiserade bilden av att vara ute och fiska. Att sitta på en brygga eller i en eka en tidig sommarmorgon när dimman ligger fantastiskt vackert över sjön. Det är alldeles, alldeles tyst och du får vara helt i fred med dina egna tankar och bara vara för dig själv. Med dig har du ett enkelt metspö med en mask på kroken och hade kunnat vänta i flera timmar på att en abborre skulle nappa, men vore lika glad om det inte nappade alls. Det är lugnet som är det eftersträvansvärda.  

Det är ju fint och så, men för den som faktiskt vill fånga fisk är det inte det mest effektiva. Då är det kanske istället flugfisket man ska vända sig till och de flugspön som man använder sig av. På så vis kan fortfarande få den idylliska fiskarupplevelsen, även om tempot kanske skruvas upp en aning. Å andra sidan kanske du drar hem en stor lax eller gädda som räcker till middag för hela familjen.  

 

 

Så fungerar flugfiske

Flugspön har den fördelen att dess lina och bete kan jobba över stora ytor och dessutom i rörelse. Namnet kommer från den “fluga” man använder som bete, som med sina vackra färger och speciella mönster imiterar ett byte som fisken vill åt. Det kan till exempel vara en insekt eller en mindre fisk. För många fiskar är det betydligt mer lockande än en enkel mask på en krok, och det kanske man kan förstå.  

Bland flugspön kan man välja bland flera olika varianter, beroende på om man till exempel vill arbeta med en hand eller två. Vilket flugspö man ska använda kan också skilja sig åt huruvida vilken fisk man ämnar att fånga, till exempel lax, gös eller gädda. Flugspön i Göteborg är där du ska leta. Där har man koll.  

Fler nyheter