Energismart att renovera fönstren

04 mars 2020 patrick pettersson
Energismart att renovera fönstren

Idag, när vi i större utsträckning tänker på miljön och på att spara energi, byter vi oftare ut våra fönster. Men det är faktiskt inte alltid som de behöver bytas fastän färgen har börjat flagna. Riktigt gamla fönster är ofta gjorda av väldigt bra trä och de fungerar utmärkt att renovera och återanvända. För att spara energi kan de också ibland förses med ett tredje glas och värmeutsläppet blir då mindre. Att renovera kan vara det mest miljösmarta och bästa alternativet för er. Är huset dessutom gammalt, passar säkert inte heller vanliga standardmått, utan fönstren måste i så fall specialbeställas om de ska bytas helt. Länktips: http://goteborgsfonster.se/

 

Byt till tidstypiska fönster

Under 60- och 70-talet var det också många fina sekelskifteshus som fick sina gamla fönster utbytta mot nya, då moderna. På den tiden tänkte man mer på funktion och inte så mycket på estetik och miljö. Många bostadsrättsföreningar återställer nu sina hus och sätter in nya fönster men i gammal design. Detta är en kostsam men lönsam investering, eftersom den även höjer husets värde. Har man ett lite modernare hus, och man behöver byta sina fönster, kan det kanske lika gärna passa med fönster gjorda i PVC eller aluminium. Dessa material är förstår inte lika miljövänliga som trä, men de kan ändå vara bra alternativ vid vissa fönsterbyten.

 

 

Aluminium och PVC kan vara bättre alternativ

Ska man byta sina fönster är det en god idé att titta runt lite och se vad andra byggnader från samma tidsepok har. Man kan också kontakta en fönsterfirma och fråga dem. De har stor kunskap och vet vad som passar ert hus bäst. Fönster väljs ibland med hänsyn till speciella behov. Aluminiumfönster har hög säkerhet mot inbrott, PVC kan vara bäst mot oljud och är energisnåla. Vackrast är träfönster, och de håller längst men kräver regelbunden omvårdnad.

Fler nyheter