En personlig assistent har ett meningsfullt arbete

16 augusti 2021 Lily Hansen

Det är mycket som vi ska beta av under en dag och även på natten. Vi ska äta, gå på toaletten, klä av och på oss, sova, tvätta oss och kommunicera med andra. Ibland måste vi handla, tvätta och kanske göra ett läkarbesök. De flesta klarar av det på egen hand, men det finns många som på grund av en funktionsnedsättning behöver hjälp med vissa saker i vardagen.

Personlig assistans är ett personligt utformat stöd som ges åt personer som på grund av stora och varaktiga funktionsnedsättningar behöver hjälp med att tillgodose sina grundläggande behov. Assistansen ska i första hand tillgodose de behov som räknas som grundläggande och det är personlig hygien, att klä av och på sig, måltider, och att kommunicera med andra.

Det är alltid kunden som bestämmer hur, när, och av vem den personliga assistansen skall utföras av. Det finns verksamheter som bistår människor med omfattande funktionsnedsättningar med personlig assistans samt tillhandahåller råd och stöd. En av dem är http://adena-assistans.se/ som även bistår med juridisk hjälp under hela handläggningsprocessen.

 

 

Jobba som personlig assistent – vad innebär det?

Som personlig assistent hjälper du en person med omfattande funktionsnedsättningar, så att hen kan göra det som hen skulle ha gjort utan sin funktionsnedsättning. Det är ett viktigt och meningsfullt arbete, då du bistår brukaren så att hen kan leva sin vardag fullt ut. Det kan bli många roliga och spännande dagar tillsammans med mycket skratt.

Vad arbetet innefattar varierar mycket beroende på hur brukarens situation och behov ser ut. Samma sak gäller arbetsplatsen. Du arbetar där den du ska assistera befinner sig. Det kan vara i det egna hemmet, i skolan, på en resa eller på en daglig verksamhet. En del behöver även assistans med att kommunicera och tolka omgivningen. Mycket beror också på brukarens intressen och levnadsvanor, så varje assistansuppdrag är unikt.

Fler nyheter