Besiktiga, laga och byt taket

16 mars 2020 Lily Hansen
Besiktiga, laga och byt taket

Att försäkra sig om att taket klarar väder och vind är viktigt. Därför ska man besiktiga sitt tak en gång om året. Känner man sig osäker över att själv göra detta kan en takläggare hjälpa till. De har erfarenhet och kan bedöma om något måste repareras. Det kan vara en fog som släppt, en tegelpanna som flyttat på sig eller gått sönder, vindskivor som måste bytas etc. En takläggare i Stockholm kan även tala om när det kan vara dags att byta och lägga om taket helt. 

 

Ett nytt tak höjer fastighetens värde

Att byta taket helt är ett stort och rätt så kostsamt arbete. En regelbunden besiktning kan hjälpa till i planeringen av takomläggningen då man får koll på ifall taket klarar en eller kanske två säsonger till. Att byta ett tak höjer värdet på fastigheten samtidigt som den brukar få ner värmekostnaden så det finns positiva aspekter med kostnaden. Det finns många olika takmaterial och man brukar ta det som passar huset bäst. Oftast så håller man fast vid samma material som tidigare men man kan även byta taktyp. För att lättare kunna välja och få inspiration kan man titta runt i kvarteren för att se vad grannarna valt.

 

 

Olika takmaterial

Ibland kan även val av takmaterial påverkas av ekonomi. Ett tak gjort av tegel eller pannor är vackert men dyrt. Istället för att riskera fuktskador i väntan på att man har råd med takbytet är det kanske bäst att man väljer ett billigare material som plåt eller papp. Ett tak av papp är det billigaste alternativet men värt att notera är att det slits snabbare och håller inte lika länge som ett tak av tegel. Plåt är lite dyrare och har hyfsat lång hållbarhet och är i stort sätt också underhållsfritt.  En kunnig takläggare hjälper er gärna i era val. 

 

Fler nyheter