Bokbinderi med skinnband som specialité

09 april 2020 jonas olsson
Bokbinderi med skinnband som specialité

Bokbinderi är ett riktigt gammalt hantverk som lever vidare trots att den digitala marknaden växer så det knakar. Ett riktigt bra exempel på ett sådant binderi som även gör skinnband kan man hitta på denna länk:  http://rybrantsbokbinderi.se/konstmappar-pergamentband-skinnband-klotband-stockholm/. Men det kanske finns några därute i vårt fantastiska Sverige som inte har en aning om vad vare sig ett binderi eller ett skinnband är. Så här är det tänkt att reda ut begreppen en aning och förklara ett och annat i denna yrkesutövning. Något som är här för att stanna. Tro det eller ej. 

 

Skillnad på skinnband och pappersband 

Vad är det då för skillnad på olika sätt att göra inbindningar och varför pratar man om band? Ja det kommer sig av det material man använder för att binda alla papper ihop till en bok. Ibland har man alla arken av en kvalité och själva fodralet eller omslaget av en annan. Det material som sitter på omslaget, det vill säga pärmar och rygg, kallas för bokens klädsel. Ju bättre material i bokens klädsel desto dyrare i pris. Själva ordet band visar på bokens konstruktion av just denna klädsel. Ett skinnband blir det således mycket högre kvalite på än ett pappersband.

 

 

Inbunden eller limmad 

Bokbinderi innebär i sin helhet att man knyter ihop alla sidorna som ska vara med i boken med lim eller att man använder tråd. Används tråd blir det vad som kallas en inbindning eller en inbunden bok. Det andra kallas helt enkelt för limmad vilket är logiskt och lätt att förstå. Det finns 16 olika band att arbeta med när man binder en bok och tre sätt att foga samman den på. Genom att limma, häfta eller använda sig av tråd. Enklare häften är det vanligt att man häftar ihop. Det håller även nere kostnaderna för att göra en sådan enkel skrift.

Fler nyheter